Fascination About değer kaybı araç sahibinden istenir mi
Fascination About değer kaybı araç sahibinden istenir mi
Blog Article
Değer kaybı tazminatı alabilmek için bağımsız bir ekspertiz kuruluşundan değer kaybı ekspertiz raporu alınması gerekir. Bu raporda, aracın kaza öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırılarak değer kaybı tutarı belirlenir.
Bu durumda, Dairemizin yerleşik içtihatları uyarınca tarafların kazanın meydana gelmesinde %50 oranında kusurlu olduğu kabul edilerek zararın yarı yarıya paylaştırılması gerekmektedir. Mahkemece, davalı sürücünün kazanın meydana gelmesinde %fifty oranında kusurlu olduğu kabul edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir” diyerek, tazminat bedelinden sorumlunun kusuru nispetinde indirim yapılması gerektiğini söylemiştir.
Yasal Dayanak: Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesi, aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüs sahibinin de zarardan sorumlu olduğunu belirtir.
Ancak bu sürecin karmaşıklığı nedeniyle, trafik kazası ve sigorta hukuku konusunda uzman bir avukattan destek alınması, sürecin daha hızlı ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlar.
It provides authentication and encryption, building specified that expertise transmitted in regards to the server plus the browser carries on to become non-public and guarded.
Meydana gelen bir kaza sonucunda hasar alan araçta yapılan onarım, parça değişimi gibi işlemler nedeniyle aracın 2.
“Maddi Zararların Teminatı” başlıklı 5. maddeye göre: “Hak sahibinin kaza tarihi itibariyle bu genel şartta tanımlanan ve zarar gören araçta meydana gelen değer kaybı dahil doğrudan malları üzerindeki azalmadır. Sigortalının sorumlu olduğu araç kazalarında değer kaybı, talep edilmesi halinde ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından tespit edilir. Değer kaybının tespiti bu Genel Şartwork ekinde yer alan değer kaybı davasında araç yaşı esaslara göre yapılır.”
Her iki halde de, anılan yollara gidilmeden önce sigorta şirketine başvuru yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Sigorta Şirketine İhtar Çekilmesi: Değer kaybı raporu ve ilgili emsal kararlarla birlikte sigorta şirketine yazılı bir ihtarname göndererek tazminat talebinde bulunmalısınız.
İlgili sigorta şirketinin ödeme yapmayı reddetmesi ya da mağdur tarafın talep ettiğinden daha az miktarda ödeme yapmaya çalışması halinde, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunulur.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ninety seven. maddesi uyarınca tam kusurlu ya da daha fazla oranda kusurlu tarafın sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruya yazılı olarak cevap vermesi gerekmektedir.
Araç değer kaybı talebinde bulunabilmek için kazada karşı tarafın tamamen ya da kısmen kusurlu olması gereklidir. Trafik kazalarında kusur oranı, kazanın meydana geliş şekline göre sigorta şirketleri veya bilirkişiler tarafından belirlenir.
Taşkın yapıda oluşan zararların tazmini için “tazminat davası” açılır. Bu dava, zarar gören kişinin, hasarın karşılanması ve değer kaybının tazmini için sorumlu taraflardan talepte bulunmasını sağlar. Değer kaybı hesaplaması için kullanılan kindül şu şekildedir: Değer Kaybı = (Piyasa Değeri – Hasar Bedeli) x Değer Kaybı Katsayısı x Aşınma Katsayısı.
Benzer şekilde, sigorta şirketi tarafından verilen cevabın başvurucuyu oyalamaya yönelik olduğu açıkça anlaşılıyorsa bu halde de başvurucunun yukarıda belirtilen imkanları kullanma hakkı mevcuttur.